Bestzeler Brona Zelena Autor Vydavatel Licencia Vydanie Autor obalky Brona Zelena Greenie kniznica CC-BY-NC-ND Prve (2022) Stanislav Hoferek O knihe Ako by sa dal opisat zeler? Niekto by ho popisal ako rychle syte jedenie v salatoch, niekto iny by si spomenul na polievky a povedal by si: Tak, tu to vsetko zacalo! Zeler sa da vyprazat (preco nie?), ale mozno vytvori aj nebicko v papulke v najroznejsich zdravych variantach popularnych jedal. Hodi sa tak pre veganov, nekompromisnych masozravcov alebo napriklad na hrianke v niektorej pikantnej natierke. Namiesto dlheho zuvania mozete spravit pokojne netypicky tatarak. Nastartujte si den zeleninovou limonadou alebo so smoothie, ktore vam posilni imunitu a precisti cely organizmus. Alebo si ho len tak zavarte na horsie casy, fantazii sa medze nekladu. Knizka je plna najroznejsich receptov, usporiadanych po kategoriach. Vsetky recepty sa daju urobit v domacich podmienkach a nemusite byt ziadny sefkuchar ? Obsah Bestzeler 1 O knihe 2 Obsah 3 Ta zelenina na Z 6 Male poznamky k receptom 7 Aj v salate som chutny 8 Zelerovy salat s chrenom 8 Salamovy salat 8 Zelerovy salat pre labuznikov 8 Ostry salat 9 Fazulovy salat so zelerom 9 Zelerovy salat s ovocim 9 Kuraci salat so zelerom a hurmikaki 10 Tekvicovy salat s pecenym zelerom 10 Sviatocny zelerovy salat s konakom 10 Do polievky urcite patrim 11 Zelerova polievka (povodny recept z roku cca 1905) 11 Boskovicka polievka 11 Rychla jarna polievka (trochu inak) 11 Mexicka polievka 12 Zelerova polievka s pecenou 12 Zelerova polievka so zemiakmi 12 Zelerova polievka lasky 13 Kremova mrkvovo – zelerova polievka s vajickom 13 Zelerova polievka s hruskami 13 Vyprazany zeler? 14 Zelerove fasirky 14 Vyprazany zeler v syrovom cesticku 14 Vyprazany zeler v trojobale 14 Zdrave varianty 15 Zelerove omelety 15 Zeler s plnkou – masovou/vegetarianskou 15 Plneny zeler 15 Zelerove hranolky 16 Zelerove cipsy s kari omackou 16 Zelerova kasa namiesto zemiakovej 16 Duseny zeler so smotanou a syrom 17 Zelerove zemlicky 17 Zelerovo – hraskovy krem s feniklom 17 Zapekany zeler 18 Zelerove pecivo s hlivou 18 Slimaciky so zelerom a nivou 19 Zelerova pizza 19 Zelerove slane tycinky 20 Zelerove muffiny s parmezanom 20 S masom sa mame radi 21 Sliepka na paprike a zeleri 21 Bravcove maso v zeleri 21 Bravcove maso so zelerovymi pikantnymi rezancami 22 Bravcove na zeleri a pomarancoch 22 Diabolske kocky so zelerom a kukuricou 23 Telacie kocky so zelerom 23 Telacie maso plnene zelerom 23 Jahnacie maso so zazvorom a zelerom 24 Kuracie prsia na zeleri 24 Smotanovo – zelerove kura 24 Kuracie maso v zelerovej omacke 25 Rybie file so zelerom a jablkami 25 Jednohrncove jedlo pre hladnych 26 V natierke sa nestratim 27 Pikantna zelerova natierka 27 Natierka a la homar 27 Rybacia natierka so zelerom 27 Vajickova natierka so zelerom 28 Zelerovy tatarak 28 Zelerove stavy a smoothie 29 Kokosovo – zelerovy drink 29 Zelerovo – jahodovy kokteil 29 Zelerovo – pomarancovy kokteil 29 Hot power beer 30 Starter 30 Zlata pena 30 Na precistenie 30 Ine napady 31 Zelerovy dresing 31 Marinovany zeler 31 Zeler v sladkokyslom naleve 31 Suseny zeler 32 Sterilizovany zelerovy salat s paprikou 32 Ta zelenina na Z Urcite sa pytate – „Preco nazov – Bestzeler?“ Lebo skoro vsetky bestsellery su vyzdvihovane nad ostatne knihy a niektore su horsie ako male knizky vydane v malom mnozstve. Aj ten moj zeler je opominany a ludia ho bud vobec nejedia alebo sa objavi len sporadicky v nedelnej polievke. A pritom ma plno vitaminov – B1, B2, B6, C, A, K, E. Zeler obsahuje aj kyselinu listovu, draslik, horcik, chrom, sodik, vapnik, zelezo, zinok, jod a etericke oleje. Ak mate zvyseny cholesterol pitie zelerovej stavy je ta spravna volba. Zeler znizuje krvny tlak. Zatoci s nadchou a prechladnutim. Reguluje hormony u obidvoch pohlavi. Pomaha pri: • zapaloch mocovych ciest • odstranovani zadrziavanej vody v tele • problemoch s klbmi A na koniec, no co Vam poviem – „Zeler je na nervy alebo zeler na nervy?“ Nepamatam sa ?. Jedina jeho nevyhoda je asi ako u vsetkej zelenine, ze mozete byt na neho alergicky. Coho sa nemusite bat je, ze by recepty boli narocne alebo so surovinami, ktore sa nedaju lahko zohnat. Vsetky recepty so zelerom v tejto knihe su jednoduche a rychle na pripravu, i ked osupat a pokrajat tohto obrieho krasavca niekedy fakt „da zabrat“ ?. Druhy impulz, ktory ma utvrdil v tom, ze ano napisem knihu receptov, kde hlavna surovina bude zeler bola navsteva v nedelu u rodiny. Podavala sa zeleninova polievka a rezne so salatom. Ked som si pytala, nech mi do taniera prihodia este mrkvu a zeler, bolo mi naznacene, ze zenske pohlavie zeler neje, lebo ten je pre muzov na potenciu. Vtedy som si pomyslela – ano, spravim knihu so zelerovymi jedlami a vyvratim „zauzivany nazor“, ze zeler je dobry len v polievke a len pri potrebe zvysenia potencie. Male poznamky k receptom Chcela som jednotne recepty a tak v nich uvadzam najprv – litre, gramy, kusy (ak nie je pri surovine napisane napr. 1 mrkva ale len mrkva, tak to znamena ze tam ide jeden kus mrkvy), (polievkove) lyzice, (kavove) lyzicky a na konci su uvedene veci typu sol, korenie, coho si date podla chuti ?. Moja rada – najprv si precitajte cely recept a potom hor sa do varenia. Vareske zdar ?. Aj v salate som chutny Zelerovy salat s chrenom 400g zeleru, 200g struhanych jablk, 100g majonezy, stredne velka cibula, chren (podla chuti), sol, citronova stava, cukor, pazitka Zeler si uvarime. Po vychladnuti nahrubo nastruhame, zmiesame s nastruhanymi jablckami a pokvapkame citronovou stavou. Cibulu nadrobno pokrajame a zmiesame s majonezou, chrenom a nasekanou pazitkou. Zmes osolime, prisladime a zmiesame s nastruhanym zelerom a jablkami. Nechame v chladnicke najmenej hodinu postat. Salamovy salat 250g salamy, 100g syra, 100g majoneza, 3 natvrdo uvarene vajcia, 2 uhorky, jablko, hrncek sterilizovaneho struhaneho zeleru, horcica, sol, mlete cierne korenie, citronova stava, rozky Do majonezy pridame horcicu podla chuti, sol, korenie a trosku citronovej stavy, premiesame. Na drobno nakrajame salamu, syr, vajcia, jablko a uhorky. Dame do misky, pridame zeler a ochutenu majonezu. Vsetko dobre premiesame a podavame vychladene s rozkami. Zelerovy salat pre labuznikov 2 mrkvy, 2 jablka, pomaranc, ? zeleru, 2 lyzice vlasskych orechov, citronova stava, jogurt, sol Dobre ocisteny zeler, jablka a mrkvu nastruhame na hrubsom struhadle. Doplnime stavou z pomaranca i citrona a trosku posolime. Pridame este nahrubo nasekane orechy, premiesame. Salat rozdelime do misiek a vrch polejeme jogurtom. Ostry salat 250g paradajok, 150g cibule, 150g zeleru, stiplava papricka, sol, citronova stava alebo ocot, pazitka Cibulu nakrajame na tenke platky, vlozime do vriacej vody a povarime asi 3 minuty. Nechame ju vychladnut. Do misky vlozime umyte a na tenke kolieska nakrajane paradajky, dobre ocisteny a nahrubo nastruhany zeler, vychladnutu cibulu a na rezance nakrajanu papricku. Vsetko spolu premiesame a dochutime solou, citronovou stavou alebo octom a pridame nadrobno nakrajanu pazitku. Fazulovy salat so zelerom 500g bielych fazul, 100g tvrdy syr, 250ml tatarska omacka, 4 bobkove listy, 3 – 4 struciky cesnaku, 3 cibule ( moze byt aj cervena), velky zeler, cele korenie, vegeta, sol, mlete cierne korenie Fazule dame varit s cesnakom, bobkovym listom a celym korenim. Uvarene fazule scedime, vyberieme bobkovy list a korenie. Nechame vychladnut. Medzitym nastruhame tvrdy syr a zeler na hrubo, cibulu na jemno pokrajame. Po vychladnuti zmiesame fazulu, syr, zeler a cibulu s tatarskou omackou. Dochutime vegetou, solou a mletym ciernym korenim. Zelerovy salat s ovocim 200g zeleru, 200g jablk, 200g hrusiek, 100g egresoveho alebo hroznoveho kompotu, 2 lyzice majonezy, 2 lyzice bieleho jogurtu alebo kyslej smotany, citronova stava, cukor, sol, pazitka alebo petrzlenova vnat Uvareny zeler, rozkrajame na drobno, pridame osupane a tiez na drobno pokrajane jablka, hrusky, kompot bez stavy a citronovu stavu. Majonezu nastavime s bielym jogurtom alebo kyslou smotanou, osolime, prisladime (podla chuti) a lahko primiesame ku salatu. Povrch ozdobime bud pazitkou alebo petrzlenovou vnatou. Kuraci salat so zelerom a hurmikaki 100g majonezy, 100g biely jogurt, pecene alebo grilovane kurca, vacsie hurmikaki, mensi zeler, sol, cukor, citronova stava Kuracie maso vykostime a pokrajame nadrobno. Pridame ocisteny a nastruhany zeler a na kocky nakrajane hurmikaki. Majonezu zmiesame s jogurtom, podla chuti prisolime, pridame cukor a citronovu stavu. Vsetko dokopy zamiesame. Tekvicovy salat s pecenym zelerom tekvica Hokkaido, zeler (v pomere 1:1), vajce na tvrdo, por, kysle uhorky, sol, mlete cierne korenie, mleta paprika, maslo, orechovy olej Zeler nakrajame na kocky, osolime a okorenime podla vlastnej chute. Polejeme rozpustenym maslom a upecieme v rure cca 30 minut do hneda. Tekvicu uvarime na pare. Vychladnutu tekvicu si nakrajame na kocky, por a kysle uhorky pokrajame na drobno a dame do misky. Vajicka uvarime, pokrajame a vlozime k ostatnym surovinam. Upeceny zeler vlozime do misky, polejeme orechovym olejem a dokladne premiesame. Sviatocny zelerovy salat s konakom 50g syru rokfort (niva), zeler, lyzica kvalitneho oleja, lyzica konaku, citronova stava, vlasske orechy Zeler ocistime a pokrajame na drobne rezance, pokvapkame citronovou stavou. Vlasske orechy posekame a spolu s nastruhanym syrom primiesame k zeleru. Polejeme olejom a konakom, pridame trochu citronovej stavy a dokladne premiesame. Na chvilu dame do chladnicky a mozeme jest. Do polievky urcite patrim Zelerova polievka (povodny recept z roku cca 1905) Z cerstveho masla a 2 – 3 lyzic muky urobi sa zlta zaprazka. Jeden velky zeler ocisti sa, umyje, pokraja na tenke kolecka, ktore sa daju do tej zaprazky dusit. Potom zaleje sa malo vodou a da sa zvarit (inace sa ma zaliat masovou polievkou). Naleje sa tolko mlieka , kolko je polievky treba a nechat povriet, aby zeler nebol surovy. Do polievkovej misy sa moze dat zltok, za lyzicku sladnej smotany a na to sa naleje vrela polievka. Ku polievke prida sa smazena zemlicka alebo rozok. Boskovicka polievka 40g susene hriby, 20g por, 20g zeler, vyvar z hovadzieho masa, mlete cierne korenie, sol, pazitka Vo vyvare z hovadzieho masa uvarime na male kocky nakrajany por a zeler. Hriby dame varit do vody. Ked su hriby uvarene, odcedime ich a pridame do polievky. Pred dovarenim polievku dochutime korenim a ak treba aj solou. Na tanieri polievku ozdobime pazitkou. Rychla jarna polievka (trochu inak) 1 ? l vody, 250 ml smotany, 60g masla, 50g jemnej krupice (dopredu namocena), 2 zltky, kusok zeleru, kusok karfiolu, mrkva, cibula, petrzlen, bujon, sol, trochu muskatoveho orieska, petrzlenova vnat Vodu osolime a vhodime do nej bujon. Osupeme vsetku zeleninu. Zeler a mrkvu nastruhame na struhadle. Karfiol, petrzlen a cibulu pokrajame na drobno. Vsetko vhodime do pripravenej vody a dame varit. Ked zacne polievka vriet pridame do nej namocenu krupicu. V smotane rozmiesame zltky a zmes za staleho miesania vlejeme do polievky. Skusime, ci je vsetko makke, ak ano odstavime z platnicky. Nakoniec polievku dochutime cerstvym maslom, muskatovym orieskom a petrzlenovou vnatou. Mexicka polievka 125ml sladka smotana, 4 mrkvy, ? zeleru, kocka bujonu, nastruhany kusok zazvoru, mlete biele korenie, sol, korenie mexiko , tekvicove semienka Mrkvu spolu so zelerom nastruhame na jemnom struhadle. Potom dame varit do osolenej vody a pridame kocku bujonu. Nechame varit asi 10 minut a pridame nastruhany kusok zazvoru (podla chuti). Do polievky prilejeme smotanu a okorenime mexickym korenim. Nakoniec dochutime solou a bielym korenim. Pred servirovanim posypeme semienkami tekvice. Zelerova polievka s pecenou 1 ? l vody, 200g zeleru, 50 – 100g pecene, 50g ryze, mala cibula, hladka muka, majoran, mlete cierne korenie, petrzlenova vnat, olej, sol Na drobno pokrajanu cibulku spenime na oleji, pridame na male kusky pokrajanu pecen a poprazime. Pridame postruhany zeler, spolu oprazime, posypeme mukou, pomiesame a zalejeme horucou vodou. Pridame dobre premytu ryzu a uvarime do makka. Do hotovej polievky pridame sol, trochu korenia, majoran a posekanu petrzlenovu vnat. Zelerova polievka so zemiakmi 1 ? l vody, 1 dl mlieka, 200g zemiakov, 150g zeler, 40g masti, 20g muky, 1 zltok, mala cibula, sol Na mast dame na hrubo postruhany zeler, na jemno pokrajanu cibulu, sol. Asi po 10 minutach pridame na kocky pokrajane zemiaky. Vsetko spolu chvilu dusime. Potom pridame muku, premiesame, zalejeme studenou vodou a uvarime do makka. Rozmixujeme ponornym mixerom. V mlieku rozmiesame zltok a za staleho miesania vlejeme do polievky. Zelerova polievka lasky 2 dl mlieka, 2 dl smotany na slahanie, 1 dl olivoveho oleja, ? kg zeleru, 2 cibule, nova cibula (aj s vnatou), stonkovy zeler, strucik cesnaku, lyzicka vegety, biele vino, maslo, nastruhany muskatovy orech, sol, petrzlenova vnat Na zmesi oleja a masla oprazime najemno pokrajane cibule do sklovita. Zelery ocistime, nakrajame na kusky a pridame k cibuliam. Podusime ich, pridame nakrajany cesnak, sol, vegetu a oriesok. Vsetko podlejeme vodou a trochou bieleho vina. Ked zelenina zmakne prilejeme mlieko a smotanu. Ponornym mixerom vsetko rozmixujeme na krem. Na tanieri ozdobime petrzlenovou vnatou. Kremova mrkvovo – zelerova polievka s vajickom 4 mensie mrkvy, 2 mensie zemiaky, 2 vajicka uvarene natvrdo, zeler, stonkovy zeler, 15 cm poru, lyzicka podravky, lyzicka suseneho cesnaku, sol, olej, voda Vsetku zeleninu ocistime a nakrajame na male kocky. V hrnci oprazime por so stonkovym zelerom. Zmes posolime a pridame zeler, mrkvu a podravku. Kratko podusime a pridame cesnak. Premiesame, pridame zemiaky a zalejeme vodou. Varime, kym zelenina nezmakne. Potom ju scedime, vyvar si nechame. Zeleninu vymixujeme do hladkeho kremu a postupne dolievame vyvarom z polievky do hustoty, ktora nam vyhovuje. Polievku podavame s varenym vajickom. Zelerova polievka s hruskami 900 ml kuraci vyvar, 2 hrusky, zeler, cibula, stava z ? citrona, olivovy olej, maslo, sol, mleta cervena paprika, petrzlenova vnat Zeler olupeme a pokrajame na kusky, cibulu nasekame nadrobno. Hrusky nahrubo nastruhame. Do hrnca dame olej s maslom. Pridame zeler, cibulu a hrusky. Vlejeme citronovu stavu. Prikryjeme a na slabom ohni dusime asi 10 minut. Pridame 200 ml vyvaru a varime pokym vsetko nezmakne. Prilejeme zvysny vyvar a rozmixujeme tycovym mixerom dohladka. Polievku dochutime solou a cervenou paprikou. Ozdobime petrzlenovou vnatou. Vyprazany zeler? Zelerove fasirky 100g sunka, 3 velke zemiaky a 1 velky zeler, vajce, cibula, kusok masla, struhanka, bujon, sol Den dopredu si uvarime zemiaky a zeler. Na druhy den ich osupeme a nastruhame. K zmesi pridame na masle oprazenu cibulu, trosku struhanky, vajce, na jemno pokrajanu sunku a lyzicu vyvaru z bujonu. Na doske posypanej struhankou tvarujeme zo zmesi fasirky, ktore este obalime v struhanke aby sa nerozpadavali. Pecieme ich na rozpalenom oleji do cervena. Vyprazany zeler v syrovom cesticku 200g eidam syru, 80g hladkej muky, 2 vajcia, vacsi zeler, 2 lyzice tvrdeho struhaneho syra, olej, sol Ocisteny a na polovicku rozdeleny zeler vlozime do vriacej osolenej vody a uvarime do polo makka. Vychladnuty nakrajame na platky a na rovnake platky nakrajame aj eidam syr. Spojime dokopy sparadlami. Osolime a namacame do cesticka, ktore sme si pripravili z vajec, muky a z 2 lyzic nastruhaneho syra. Ihned vkladame do vriaceho oleja a smazime z obidvoch stran. Vyprazany zeler v trojobale 200g syru (podla chuti), 2 vajcia, zeler, hladka muka, struhanka, olej, sol Ocisteny a na polovicku rozdeleny zeler vlozime do vriacej osolenej vody a uvarime do polo makka. Vychladnuty nakrajame na platky. Na tenke platky nakrajame aj syr. Vezmeme platok zeleru, syra a zase zeler. Takyto „plneny“ zeler obalime dva krat v trojobale a vyprazime na oleji. Zdrave varianty Zelerove omelety 1 dl mlieka, 300g zeleru, 2 vajcia, 3 lyzice polohrubej muky, 2 lyzice struhanky, pol prasku do peciva, sol, olej, mlete cierne korenie Ocisteny a na polovicku rozdeleny zeler vlozime do vriacej osolenej vody a uvarime do makka. Vychladnuty zeler nastruhame najemno, pridame vsetky suroviny a dochutime solou a korenim. Panvicu si potrieme olejom a vyprazame male omelety z obdivoch stran. Zeler s plnkou – masovou/vegetarianskou 350g bravcoveho mleteho masa (vegetariani pouziju zemiaky), 2 – 4 zelery, 2 rozky, vajce, cibulka, trosku mlieka, olej, mlete cierne korenie, majoran, petrzlenova vnat, sol Zeler si ocistime, prekrojime a vydlabeme. Rozky si nadrobno nakrajame a dame do misky. Zalejeme trochou letneho mlieka, pridame mlete maso (alebo uvarene a popucene zemiaky). Osolime, okorenime, pridame posekanu petrzlenovu vnat, vajce, majoran. Na masti oprazime cibulku a postruhane vnutro vydlabaneho zeleru. Pridame do plnky a vsetko spolu poriadne premiesame. Spravenu plnku vlozime do zeleru. Naplneny zeler dame do zapekacej misy na olej, podlejeme vodou a udusime v rure do makka. Plneny zeler 100g syr gouda, zeler, mrkva, mala cuketa, cibula, cesnak, sol, mlete cierne korenie, olej Zeler olupeme, rozkrojime na 2 polovice a vydlabeme. Osolime a pecieme. Na oleji restujeme nakrajanu cibulu, vydlabane vnutro zo zeleru, nastruhanu mrkvu a nastruhanu cuketu. Pridame prelisovany cesnak, sol a  korenie. Ked je zeler skoro makky, naplnime ho zmesou zeleniny, posypeme syrom a dopecieme do makka. Podavame k nemu zemiaky alebo zemiakovu kasu. Zelerove hranolky Zeler, sol, cervena paprika, olej Zeler osupeme, nakrajame na 1 cm hrube platy a kazdy plat narezeme na hranolceky. Tie si dame do misky, osolime, posypeme paprikou a premiesame. Naukladame na plech, na papier na pecenie, pokvapkame olejom a dame upiect. Pecieme pri 190 stupnoch, cca 30 minut. Zelerove cipsy s kari omackou 50g namocenych kesu orechov, zeler, jarna cibulka alebo pazitka, lyzica plnotucnej horcice, lyzicka kari korenia, sol, mleta rasca (alebo mlete cierne korenie podla chuti), olej Ocisteny a nakrajany na cca 2mm siroke platky zeler premiesame s trochou oleja, pridame sol a stipku rasce. Poukladame na papier na pecenie a dame zapekat asi 15 – 20 minut, pri teplote 200°C. Kym sa cipsy pecu, pripravime si omacku. Rozmixujme kesu orechy s horcicou, kari korenim a trochou soli. Ak je zmes prilis husta, pridame podla potreby vodu. Na zaver primiesame na jemno nakrajanu jarnu cibulku alebo pazitku. Zelerova kasa namiesto zemiakovej cca 50 ml mlieka, 20g masla, zeler, sol Zeler si osupeme, nakrajame na kocky a dame varit do vriacej osolenej vody. Varime do zmaknutia, cca 10 minut. Potom zeler precedime, pridame mlieko a rozmixujeme. Nakoniec jemne zamiesame maslo a mozeme servirovat. Duseny zeler so smotanou a syrom 200 ml kysla smotana, 400g zeler, 30g tvrdy syr, 20g hladka muka, citronova stava, olej, pol kocky zeleninoveho bujonu, sol Osupany zeler postruhame na struhadle, zalejeme vodou, pokvapkame citronovu stavu a chvilu podusime. Scedime. Na panvicu si dame olej, zeler, posolime, pridame polku bujonu a trosku podlejeme vodou a dusime. Ked uz je zeler makky zaprasime ho mukou, zalejeme kyslou smotanou a povarime. Pred podavanim posypeme struhanym syrom. Na vrch mozeme dat este aj volske oko. Zelerove zemlicky 250 ml mlieka, 300g hladkej muky, 200g zeleru, 100g tvrdeho syru, lyzica medu, lyzicka feniklu, lyzicka soli, pol balicka suseneho drozdia (cca 4g), olivovy olej, hruba morska sol Syr a zeler si nastruhame do misky na jemnom struhadle. Pridame muku do ktorej vmiesame susene drozdie, sol, fenikel, mlieko a lyzicku medu. Vypracujeme cesto. Ak je cesto riedke pridame este trochu muky, ak je tuhe pridame mlieko. Z cesta robime zemlicky, ktore pred pecenim potrieme olivovym olejom a posypeme solou. Zemle ukladame na papier na pecenie. Ruru si predhrejeme na 220°C (elektricka) alebo 200°C (teplovzdusna). Pecieme 20 minut. Zelerovo – hraskovy krem s feniklom 300g zeler, 300g zeleny hrach (moze byt mrazeny alebo cerstvy), 2 salotky, 2 struciky cesnaku, mensi fenikel aj s vnatou, 3 lyzice kokosoveho oleja, sol Na kokosovom oleji jemne opecieme nadrobno pokrajanu salotku. Pridame pokrajany fenikel a zeler. Lahko ich opecieme a zalejeme vodou. Podusime a ked je zelenina makka rozmixujeme ju spolu s hrachom a cesnakom dohladka. Pred podavanim krem posypeme feniklovou vnatou. Zapekany zeler 50g maslo, 6 zemiakov, 2 cesnaky, zeler, hladka muka, mlieko, mlete biele korenie, muskatovy orech, sol, olej, syr Ocistime a na drobne kusky si nakrajame cesnak. V hrnci si roztopime trochu masla, pridame cesnak a nechame ho zmaknut pri nizkej teplote. Pozor aby sa nespalil, lebo bude nepouzitelny a horky. Pridame ku nemu muku, trosku oprazime ako pri zaprazke, zalejeme mliekom a miesame aby sa nevytvorili hrudky. Dochutime solou a korenim a troskou nastruhaneho orieska. Opatrne nechame varit, kontrolujeme a obcas premiesame. Medzitym si ocistime zeler a zemiaky. Nakrajame ich na tenke platky, ktore budeme vrstvit na seba. Ked je omacka uvarena, vyberieme zapekaciu misku. Nakvapkame na nu olej, trosku omacky a zacneme vrstvit – zeler, zemiaky, omacka. Poslednu vrstvu dame omacku, na ktoru nastruhame syr. Zakryjeme to cele alobalom a dame piect asi 30 minut pri teplote 180°C. Po pol hodine skontrolujeme, dame dole alobal a dopekame, dokym nebude vsetko makke. Zelerove pecivo s hlivou 1 – 2 kusky chleba bez korky, 1 – 2 vajcia, ? zeleru, lyzica masla, hliva ustricova, struhanka, sol, mlete cierne korenie Zeler na jemno nastruhame. Hlivu pokrajame na mensie kusky. Hlivu so zelerom opecieme spolocne na rozpustenom masle. Dame do misky, pridame na kocky nakrajany chlieb. Premiesame s vajcom, solou a korenim a nechame odlezat, aby chlebove kocky nasiakli. Ak je zmes riedka, zahustime troskou struhanky. Ruru si predhrejeme na 180°C. Na papier na pecenie urobime polievkovou lyzicou hrudky a v rure pecieme cca 20 min, pokial pecivo nie je ruzove. Slimaciky so zelerom a nivou 500g listkove cesto, 200 g syr niva, 100 g tvrdy syr, ? zeleru, lyzicka soli Zeler si ocistime, rozkrojime na 2 – 3 kusky a povarime do makka v osolenej vode. Syr niva a tvrdy syr si nastruhame kazdy do inej misky. Listkove cesto rozvalkame na asi 2 – 3 mm tenky plat. Na hrubom struhadle nastruhame vychladnuty zeler a rozprestrieme ho na cely plat cesta. Na nastruhany zeler rovnomerne rozlozime nastruhany syr niva. Prekryjeme potravinarskou foliou a valcekom niekolkokrat prejdeme, aby sa napln zrovnala a lahko zatlacila do cesta. Potom plat cesta rozdelime na dve polovice a zrolujeme po dlhsej strane do dvoch rolad o priemere cca 5 – 6 cm. Dame na chvilku do chladnicky stuhnut. Rolady vyberieme a rozkrajame na 2 cm siroke platky, upravime do tvaru slimacika a ukladame trochu dalej od seba na papieri na pecenie. Ruru si predhrejeme na 200°C. Pecieme 20 – 30 minut do ruzova. 5 minut pred upecenim dame na kazdeho slimacika trosku nastruhaneho tvrdeho syra. Zelerova pizza 200g zeleru, 200g paradajok, 150g sunky, 100g syra eidam, pizza cesto chladene, cibula, zelerova vnat, oregano, majoran, citronova stava, olej, sol Zeler si ocistime a nakrajame na platky hrube asi 3 mm. Dame ich varit na 5 minut do mierne osolenej vody s niekolkymi kvapkami citronovej stavy. Paradajky, sunku a cibulu pokrajame. Zelerovu vnat nadrobno posekame. Cesto potrieme trochou oleja a poukladame nan cibulu a paradajky, jemne ich posolime a posypeme oreganom a majoranom. Na paradajky dame platky zeleru a sunku. Pecieme vo vyhriatej rure. Asi po 15 minutach posypeme pizzu nastruhanym syrom a zelerovou vnatou a dame ju este na 5 minut zapiect. Zelerove slane tycinky 150g polohrubej muky, 150g masla, 150g ementalu, 150g struhanky, 100g zeleru, vajce, sol Syr nastruhame. Zeler uvarime v osolenej vode takmer do makka. Ked vychladne, postruhame ho a pridame do zmesi muky, masla a struhanky. Pridame cast nastruhaneho syra a vypracujeme cesto. Na pomucenej doske rozvalkame cesto natenko, potrieme rozslahanym vajcom a krajame na male tycinky, ktore posypeme zvysnym syrom a pecieme vo vopred vyhriatej rure na 170°C do zlatista. Zelerove muffiny s parmezanom 150g struhany zeler, 100g hladka muka, 50g struhany parmezan, 2 vajcia, 2 struciky cesnaku, lyzica mlieka, lyzicka horcice, lyzicka citronovej stavy, lyzicka kypriaceho prasku do peciva, sol Zeler osupeme a nastruhame na hrubsom struhadle. Nasypeme ho do misky, pridame vajicka, mlieko, prelisovany cesnak, horcicu a citronovu stavu. Primiesame muku zmiesanu s kypriacim praskom do peciva a solou. Vymiesame tuhsie cesto. Cestom naplnime formicky na muffiny do ? . Muffiny vlozime do vyhriatej rury na 180°C a pecieme cca 15 minut. Po 15 minutach vrch posypeme struhanym parmezanom a dopecieme 10 minut do zlatista. S masom sa mame radi Sliepka na paprike a zeleri ? l smotany, 200g zeleru, 60g slaniny, sliepka, cibula, 2 lyzicky sladkej papriky, lyzica hladkej muky, bujon, sol Umytu a ocistenu sliepku rozkrajame na 8 dielov a osolene porcie vlozime do hrnca na vyskvarene kusky slaniny. Potom k tomu pridame rozkrajanu cibulu, papriku a vsetko dusime pod pokrievkou. Po chvili porcie masa obratime a znovu podusime vo vlastnej stave. Zalejeme horucou vodou pridame bujon a dusime takmer do makka. Po hodine dusenia pridame ocisteny a na hrubo postruhany zeler a spolu udusime do makka. Porcie masa vyberieme na tanier. V smotane rozmiesame hladku muku a vlejeme do stavy. Maso dame do omacky pred podavanim prehriat a podavame s knedlou a salatom. Bravcove maso v zeleri 100 ml masoveho vyvaru, 20g masla, 4 bravcove rezne zo stehna, cibula, ? zeleru, lyzicka worcesterskej omacky, horcica, muka, olej, sol, mlete cierne korenie Rezne naklepeme, okorenime, osolime a na jednej strane natrieme horcicou. Obalime v muke. Na oleji spenime nadrobno nasekanu cibulu a rezne po oboch stranach opecieme. Ocisteny zeler jemne nastruhame a pridame k reznom. Po chvilke pridame maslo a dusime vo vlastnej stave. Podla potreby podlievame vyvarom a udusime do makka. Rezne bokom vyberieme zo stavy v ktorej sa dusili. Rozmiesame si muku so zvysnymi vyvarom a vlejeme to do omacky. Kratko povarime a dochutime worcesterskou omackou. Bravcove maso so zelerovymi pikantnymi rezancami 150g bravcove maso zo stehna, 1 – 2 susene feferonky, mensi zeler, 3 lyzice oleja, 3 lyzicky sojovej omacky, lyzicka Solamylu, lyzicka zazvoru, na hrot noza mleteho cierneho korenia, ryza (alebo biele pecivo) Maso pokrajame na rezance a dame do misky, posypeme Solamylom, zazvorom, mletym ciernym korenim, pokvapkame polovicou sojovej omacky a dobre premiesame a nechame postat (asi pol hodinu). Medzitym si zeler ocistime a pokrajame na rezance, feferonky polameme na male kusky a odstranime zrniecka. Na panvici rozpalime 2 lyzice oleja, pridame polamane feferonky a za staleho miesania opekame 1 az 2 minuty. Potom pridame pokrajany zeler, opecieme ho do polo makka a vysypeme z panvice vsetko na tanier. Na tej istej panvici rozpalime 1 lyzicu oleja, pridame nalozene maso a za staleho miesania ho opecieme do makka (asi 4 minuty, az kym rovnomerne nezhnedne). Potom primiesame zeler z taniera, vsetko pokvapkame zvysnou sojovou omackou a este spolu opekame asi 1 minutu. Podavame s ryzou alebo bielym pecivom. Bravcove na zeleri a pomarancoch 200 ml sucheho bieleho vina, 200 ml bravcoveho vyvaru, 900 g bravcoveho plece, 3 pory, 2 mrkvy, 2 male zelery, 2 struciky cesnaku, 2 lyzice sojove omacky, 2 lyzice olivoveho oleje, stava a kora z 1 velkeho pomaranca, velky zvazok rozmarinu, sol, mlete cierne korenie Bravcove plece si umyjeme a pokrajame na vacsie kusy. Zeler si osupeme a pokrajame na kocky. Por, cesnak a mrkvu si nakrajame na pasiky. Do vacsieho hrnca dame lyzicu oleja, vlozime kusy masa a opecieme zo vsetkych stran. Vyberieme ich na tanier. Do hrnca vlejeme zvysok oleja ku ktoremu pridame por, mrkvu a zeler. Ked budu zlato–hnede pridame ku nim cesnak. O minutku k zelenine pridame maso so stavou. Prilejeme vino, vyvar, pomarancovu stavu s korou, sojovu omacku, rozmarin. Vsetko osolime, okorenime a dobre premiesame. Ruru si predhrejeme na 140 °C. Vlozime do nej zakryty hrniec. Obsah hrnca obcas premiesame a dusime dokym nebude maso makke. Diabolske kocky so zelerom a kukuricou 400g bravcoveho masa, zeler, plechovka kukurice, cili papricka, 3 lyzice cili omacky, lyzicka garam masala, trochu zeleninoveho bujonu, olej, mlete cierne korenie, sol Maso si nakrajame na kocky, osolime, okorenime a nechame v chlade odpocivat. Medzitym si ocistime a na male kocky nakrajame zeler. Kukuricu preplachneme. Na panvicu dame trochu oleja a maso. Pocas pecenia pridame garam masalu, papricku nakrajanu na male kusocky a cili omacku. Podla potreby podlejeme bujonom. K makkemu masu pridame zeler a este asi 3 minuty nechame na ohni, nakoniec vmiesame kukuricu a odstavime. Telacie kocky so zelerom 150 ml masoveho vyvaru, 600g telacieho masa, 100g zeleru, cibula, sol, mlete cierne korenie, olej Maso pokrajame na kocky, osolime, okorenime a premiesame. Na rozohriatom oleji spenime pokrajanu cibulu, pridame maso a za staleho miesania oprazime. Ocisteny zeler postruhame na hrubsom struhadle, pridame k masu, podlejeme masovym vyvarom a udusime domakka. Podla potreby podlievame vodou. Podavame so zemiakovou kasou. Telacie maso plnene zelerom 3 dcl masoveho vyvaru, 500g telacieho masa zo stehna, 100g zeleru, 50g prerastenej udenej slaniny, cibula, krajec chleba, vajce, 2 lyzice hladkej muky, olej, sol, mlete cierne korenie Maso umyjeme, osusime a pokrajame na vacsie platky, ktore dobre naklepeme, osolime a okorenime. Slaninu pokrajame na kocky, vyskvarime, pridame ocistenu cibulu pokrajanu nadrobno a oprazime. Zeler ocistime, postruhame, pridame k cibuli a chvilu podusime. Potom pridame chlieb pokrajany na kocky, rozslahane vajce a nechame stuhnut. Plnkou potrieme pripravene platky masa, stocime, spojime kovovou ihlicou, opecieme v rozohriatom oleji, podlejeme vyvarom a udusime domakka. Nakoniec zaprasime mukou a povarime este 5 minut. Jahnacie maso so zazvorom a zelerom 130 ml smotana, 600g jahnacieho masa, 20g hladka muka, 2 cibule, ? zeleru, kusok nastruhaneho zazvoru, sol, vyvar, olej Jahnacie maso odblanime, naporciujeme, osolime a potrieme polovicou nastruhaneho zazvoru. Na oleji osmazime nakrajanu cibulu, pridame na nu ocisteny a na jemno nastruhany zeler a druhu polovicu zazvoru. Polozime na to kusky masa, podlejeme vyvarom a dusime zakryte domakka. Smotanu zmiesame s mukou a podlejeme s nou maso a nechame to cele este 10 minut povarit. Podavame so zemiakovou knedlou. Kuracie prsia na zeleri 2 kuracie prsia, ? zeleru, cibula, 2 lyzice polohrubej muky, grilovacie korenie, mlete cierne korenie, sol, olej, voda Cibulu nakrajame a dame na olej. Pridame ku nej nahrubo nastruhany zeler. Kuracie prsia nakrajame na rezance a pridame k zeleru a cibuli. Lahko ich osolime, okorenime a posypeme grilovacim korenim. Pridame polohrubu muku a miesame, pokial sa muka nezacne trosku pripekat. Miesame 5 – 7 minut. Nakoniec prilejeme 2 – 3 dl vody a varime dokym nie je vsetko uvarene. Podavame so zemiakmi. Smotanovo – zelerove kura 200 ml smotany na slahanie, 3 kuracie stehna, ? zeleru, lyzica horcice, stipka hnedeho cukru, maslo, korenie na kurca, sol, mlete cierne korenie, voda Osupany a nastruhany zeler restujeme na masle. Po chvili pridame horcicu, cukor a korenia. Nechame kratko schladnut a prilejeme smotanu. Vlejeme to do pekaca a do zmesi vlozime osolene stehna. Podlejeme vodou a prikryte pecieme pri 200°C asi 45 minut do makka. Pred koncom odkryjeme a dopecieme do chrumkava. Kuracie maso v zelerovej omacke 180g kyslej smotany, 4 gulicky noveho korenie, 3 kuracie rezne, zeler, cibula, ? poru, 2 lyzice hladkej muky, zeleninovy vyvar, gyros korenie, maslo, olej, bobkovy list, sol, kurkuma, cukor Por a cibulu nakrajame na kusky, zeler ocistime a nastruhame. Rezne umyjeme, osolime a poprasime gyros korenim. Rozohrejeme olej s kuskom masla a opecieme ich z obidvoch stran. Kusok podlejeme vyvarom a dusime do makka. Ked je maso udusene, tak ho vytiahneme. Do panvice s vypekom pridame kusok masla, cibulu, por a chvilu poprazime. Prisypeme zeler a restujeme, az zacne trochu chytat farbu. Podlejeme vyvarom, aby bol zarovno so zelerom. Pridame sol, bobkovy list, kurkumu a nove korenie. Dusime asi 10 minut. V troske vody rozmiesame muku a pridame k zeleru. Varime dalsich 10 minut, vytiahneme nove korenie a bobkovy list a omacku rozmixujeme. Pridame kyslu smotanu, zamiesame a len kratko povarime. Dochutime cukrom a solou podla potreby. Maso mozeme dat do omacky pred podavanim trochu zohriat. Rybie file so zelerom a jablkami 500g rybie file, 250g zeleru, 100g struhany syr Eidam, 4 jablka, cibula, maslo, citronova stava, sol, struhanka Zeler kratko povarime. Rybie file rozoberieme na mensie kusky, posolime, pokvapkame citronom. Zapekaciu misu alebo pekac vymastime olejom a ulozime polovicu file na dno pekaca. Na file dame vrstvu z nastruhanych jablk, na jablka dame vrstvu zeleru pokrajaneho na rezanceky, cibulu pokrajanu nadrobno. Prikryjeme druhou vrstvou rybieho file. Povrch pokvapkame olejom a zapekame asi 10 minut. Po 10 minutach rybu poprasime struhankou, posypeme struhanym syrom a zapekame este 20 minut. Jednohrncove jedlo pre hladnych 5 zemiakov, 3 cibule, 2 klobasy, kalerab, ? zeleru, niekolko lyzic olivoveho oleja, korenie na pecene zemiaky, voda Do stvorcoveho alebo klasickeho hrnca nakrajame klobasu, zeler, zemiaky a kalerab na male kocky alebo tenke pasiky. Taktiez nakrajame cibulu alebo bielu cast poru na kolieska. Po pridani par lyzic olivoveho oleja a korenia a poriadnom premiesani a pridani ? pohara vody varime pod pokrievkou, kym zemiaky a zeler nezmaknu. Na koniec mozeme pridat kusky cervenej papriky a zelenej casti poru. Jedlo je hotove, ked ziska specificku, vdaka kalerabu jemne sladku chut. V natierke sa nestratim Pikantna zelerova natierka 250 ml majonezy, 1 kg zeleru, 8 strucikov cesnaku, stiplava paprika Zeler si ocistime a nastruhame do misky. Cesnak k nemu popucime. Papriku pokrajame na drobno a pridame k nim. Premiesame a pridame celu majonezu. Nechame odstat v chladnicke 20 minut. Natierka a la homar 200g majonezy, 2 mrkvy, stredne velky zeler, krabie tycinky, 4 lyzice smotany, lyzicka sardelovej pasty, citronova stava, sol, horcica Nastruhame si zeler, mrkvu a krabie tycinky. Do majonezy primiesame smotanu, trosku horcice, a lyzicku sardelovej pasty. Vsetko spolu zmiesame a na zjemnenie pokvapkame citronovou stavou. Podla chuti posolime. Rybacia natierka so zelerom 300g sproty (v paradajkovej stave), cibula, ? zeleru, lyzicka worcesterskej omacky, majoneza, mlete cierne korenie, sol, citronova stava Zeler si olupeme, nastruhame, dame do hrnca, zalejeme vodou, stavou, osolime a uvarime do makka. Cibulku nasekame najemno, sproty popucime, pridame zeler, cibulu a podla potreby majonezu. Dochutime worcesterskou omackou, solou, korenim, premiesame a dame vychladit. Vajickova natierka so zelerom 100g maslo, 100g zeler, 4 vajcia (natvrdo uvarene), mlete cierne korenie, citronova stava, sol Zeler aj vajicka si najemno nastruhame. Poriadne premiesame s maslom, pokvapkame citronovou stavou a dochutime solou a mletym ciernym korenim. Zelerovy tatarak stredne velky zeler, jarna cibulka, lyzica kecupu, lyzica dijonskej horcice, lyzica worchesterska omacka, lyzica citronovej stavy, lyzica majolenky, lyzicka sladkej papriky, feferonka podla chuti, sol, mlete cierne korenie Cely zeler zabalime do alobalu a dame piect na hodinu do vyhriatej rury na 180°C . Vychladnuty zeler olupeme a nastruhame na hrubsom struhadle. Nadrobno si nakrajame cibulku. Do misky v ktorej mame zeler a cibulku pridame vsetky ostatne suroviny a dobre premiesame. Dame do chladnicky aby sa spojili chute. Nasledne podavame na hrianke potretej cesnakom. Zelerove stavy a smoothie Kokosovo – zelerovy drink 80 ml kokosovej vody, 50 ml cerstvej ananasovej stavy, 10 ml cerstvej citronovej stavy, 10 ml kokosoveho sirupu, 3 platky cerstvej uhorky, 3 kusky cerstveho zeleru, 1 lyzicka kokosovych hobliniek Uhorku, zeler a kokosove hoblinky jemne roztlacime v sejkri madlenom, pridame vsetky ostatne suroviny a vysejkrujeme. Koktail precedime do pohara s ladom, ozdobime kokosom a uhorkou. Tento koktail je idealne pripravit si v sejkri, pretoze uhorka so zelerom tak pustia viac zo svojej typickej vone a chuti. Ak vsak nemate sejker, mozete drink vymixovat aj v mixeri. Chut bude hustejsia a male kusky budu pri piti vyraznejsie citit. Zelerovo – jahodovy kokteil 500 ml pomarancoveho dzusu, 6 (mrazenych) jahod, 1 olupane pokrajane jablko, 1 zeler (velkost ako jablko) olupany a postruhany, stava z dvoch pomarancov Vsetky suroviny dame do mixera a poriadne vymixujeme. Zeler sa neda rozmixovat tak aby sme ho nechrumali, takze ho tam budeme citit. Zelerovo – pomarancovy kokteil 2dl vody, 3 mesiaciky grepu, maly zeler, pomaranc, med Zeler ocistime a nakrajame na kocky. Pomaranc a grep osupeme a dame do mixera s kockami zeleru. Zalejeme vodou a rozmixujeme. Ak je to moc horke po grepe, pridame med a znovu premixujeme. Hot power beer 1cl zelerovej stavy, 2 streky tabasca, na hrot noza chrenu, na hrot noza mletej skorice, pivo Vo vysokom pohari zmiesame chren a mletu skoricu s tabascom a zelerovou stavou. Dolejeme pivom. Starter 8 cl zelerovej stavy, 8cl mlieka, 2 cl mrkvovej stavy, 1cl cukroveho sirupu, 1 zltok Vsetky prisady spolu vyslahame v mixeri. Zlata pena 100ml ananasovej stavy, banan, ? zeleru Zeler ocistime a nakrajame na kocky. Banan pokrajame na platky a dame do mixeru s kockami zeleru. Prilejeme ananasovu stavu a rozmixujeme. Na precistenie 2 mrkvy, jablko, cvikla, kusok zeleru Vsetko si osupeme, vlozime do odstavovaca a odstavime. Ine napady Zelerovy dresing 300 ml zeleninoveho vyvaru, 100g zeleru, 100g masla, mensie jablko, 2 – 3 lyzice plnotucnej horcice, lyzica kyslej smotany, lyzica medu, stava z ? citrona, sol, mlete biele korenie, stipka mleteho koriandra, stipka skorice, stipka estragonu, stipka muskatoveho orieska Na kusku masla podusime zeler nakrajany na kocky a duzinu z jablka. Ochutime koreninami, zalejeme citronovou stavou, vyvarom a povarime 10 – 15 minut. Pridame smotanu a rozmixujeme. Este raz vylejeme do hrnca, dochutime medom, solou a kratko povarime. Na zaver metlickou zapracujeme do omacky horcicu a po kuskoch studene maslo. Marinovany zeler 1,2 l vody, 1 l octu, 1,5 kg zeleru, 5 ks nove korenie, 3 bobkove listy, 2 lyzicky cukru, 2 lyzicky soli Zeler postruhame na struhadle s velkymi ockami. Varime vo vode s lyzickou soli cca 5 minut. Medzitym si urobime nalev. Ocot, vodu, cukor, bobkovy list, nove korenie, lyzicku soli povarime cca 5 – 10 minut. Zeler dame do 0,33l flias a zalejeme horucim nalevom. Poriadne zavrieme a otocim hore dnom. Zeler v sladkokyslom naleve 4 l vody, 1 l octu, 450 – 500g cukru, 150g soli, zeler Olupany zeler nakrajame na kocky. Uvarime nalev z vody, octu a cukru. Zeler dame do flias, zalejeme nalevom, poriadne zavrieme a zavarime v rure pri 85°C/25 minut. Suseny zeler Dobre ocisteny a umyty zeler pokrajame na tenke platky a vhodime do slabo okyslenej vriacej vody na 5 minut. Rychlo vyberieme, nechame obschnut a rozlozime na plech, ktory sme vylozili bielym papierom. Dame do teplej rury a v pootvorenej rure susime pri teplote 70 °C. Pocas susenia ho obcas poobraciame. Ususeny zeler ulozime do cistych poharov, ktore pevne uzavrieme. Sterilizovany zelerovy salat s paprikou 15 malych cibuliek, 5 zrniek cierneho korenia, 2 velke kapie, zeler, lyzicka horcicoveho semena Ocisteny zeler nakrajame na rezance asi 1 cm dlhe, ktore vlozime do okyslenej vody (na jeden liter vody pridame pol lyzicky kyseliny citronovej). Tuto vodu privedieme k varu a zeler uvarime do polo makka. Potom ho scedime a naplnime nim flase. Prekladame ciernym korenim, rezmi z ocistenej papriky a olupanymi cibulkami. Zeleninu zalejeme teplym sladkokyslym nalevom. Sterilizujeme 30 minut pri miernom vare.