LIMONADY Z CERSTVYCH BYLIN Magdalena Orolinova Autor Vydavatel Licencia Vydanie GKBN Magdalena Orolinova Greenie kniznica CC-BY-NC-ND Prve (2020) 001001 O KNIHE Ake je to prijemne len tak ist lukou ci lesom, odtrhnut si nieco chutne a cerstve to hned zjest. To clovek okamzite citi slobodu a suznenie so zivotom. Uz ste si niekedy privonali k cerstvej zihlave? Nadherne vonia, zeleno a medovo. Vela rokov si z nej doma kazdu jar robievame mixovanu limonadu na ocistu tela. Vzdy sme si hovorili, ze takto chuti luka..zeleno. To ma priviedlo k tuzbe zazit cerstvost aj inych bylin. Tak ako postupne rastli som z nich tvorila limonady a objavila som uplne iny tip chuti, nez ako sme komercne zvyknuti. Okrem svojich liecivych ucinkov v takej limonade nam byliny daju aj vlakninu a chlorofyl a tie su pre nase zdravie a vitalitu velmi potrebne. V tejto knihe je 15 receptov na bylinkove limonady. Vacsina z nich su zname a mozete ich vidiet na fotografiach. Ak ale nie ste skuseni bylinkari, odporucam zbierat len tie, ktore bezpecne poznate alebo si ich overite v atlasoch bylin. Obsah LIMONADY Z CERSTVYCH BYLIN 1 O KNIHE 2 PUPAVOVO-ZADUSNIKOVA LIMONADA 4 ZIHLAVOVA LIMONADA S TRNKOVYMI KVETMI 5 LIMONADA Z PUPAVOVYCH LISTOV A KVETOV CERESNE 6 MEDOVKOVA LIMONADA S DATELINKOU 7 RIBEZLOVA LIMONADA S BAZOU 8 SKOROCELOVA LIMONADA SO ZELENYM JABLKOM 9 LEVANDULOVA LIMONADA S NATRZNIKOM HUSIM 10 LIMONADA Z CHRENOVYCH LISTOV S KURKUMOU 11 LIMONADA ZO ZIHLAVY A REBARBORY SO SEDMOKRASKAMI 12 LIMONADA Z JAHODOVYCH LISTOV A KYSLICKY 13 RUZOVA LIMONADA S MELONOM 14 SIPKOVA LIMONADA S CERVENYM JABLKOM 15 RUZOVA LIMONADA 16 PRASLICKOVA LIMONADA 17 LIMONADA Z CHMELU A ARONIE CIERNEJ 18 PUPAVOVO-ZADUSNIKOVA LIMONADA S jarnymi mesiacmi, ked zo zeme rasia prve byliny zacina cas bylinkovych limonad. Uzivame co nam priroda nuka v cerstvom stave a v spojeni aku sama vo svojej mudrosti tvori. Zaujimava je kombinacia pupava so zadusnikom. Rastu v tesnom susedstve a casto su aj poprepletani a to naznacuje, ze je vhodne uzit ich spolu. Pupava cisti pecen, znizuje cukor a zadusnik lieci oblicky a sliznice v celom tele. Vyborne spojenie na jarnu ocistu. Na limonadu zbierame len hlavicky pupav a kvitnuce vrcholky zadusnika brectanoviteho bez stoniek. Na 1,5l limonady potrebujeme: 1 hrst pupavovych kvetov 1 hrst vrcholkov zadusnika brectanoviteho Polovicu citrona Bylinkovy sirup/med/cukor na osladenie Odmernu nadobu na mixovanie Ponorny mixer Sitko a dzban Priprava: Pupavove kvety najskor dokladne umyjeme. Vlozime ich do odmernej nadoby, zalejeme priblizne pol litrom vody a mixujeme ponornym mixerom nadrobno tak, aby voda mala peknu zltu farbu. Cez sitko prelejeme do dzbanu a zvysok byliny v nom este vyzmykame. Rovnako postupujeme so zadusnikom. Pomixovane ich precedime ku pupavovej vode a zmiesame. Dolejeme este pol litra vody, vyzmykame polovicu citrona a osladime podla chuti medom, cukrom alebo bylinkovym sirupom, ja som pouzila pupavovy sirup. Nalejeme do poharov, ozdobime cerstvymi bylinami a v priebehu hodiny limonadu vypijeme. ZIHLAVOVA LIMONADA S TRNKOVYMI KVETMI Zihlavova limonada bola moja prva. Robievali sme si ju pred rokmi este doma u rodicov. Aj samostatne chuti vyborne a ako jarna dvojtyzdnova kura je velmi uzitocna. Mlada zihlava v cerstvom surovom stave odstavena alebo ako limonada cisti mozog od roznych necistot, ktore sme si nanosili tazkymi jedlami a znecistenym ovzdusim. Tym sa zrychluju elektricke impulzy v mozgu a zlepsuje sa pamat. No okrem ineho, obsahuje aj zelezo a ine prvky, vdaka ktorym blahodarne posobi na ocistu krvi a latkovu premenu. Tentoraz som k nej pridala kvety Trnky. Kvitnu v aprili. Trnkove kvety cistia creva. Posobia ako voci telu najsetrnejsie prehanadlo, vyborne vonaju a chutia. Na 1,5l limonady potrebujeme: 1 hrst mladej zihlavy alebo 8 – 10 vrcholkov 1 hrst kvetov trnky Polovicu citrona Bylinkovy sirup/med/cukor na osladenie Odmernu nadobu na mixovanie Ponorny mixer Sitko a dzban Priprava: Zihlavove listy najskor dokladne umyjeme. Vlozime ich do odmernej nadoby, zalejeme priblizne pol litrom vody a mixujeme ponornym mixerom nadrobno tak, aby voda mala sytozelenu farbu. Cez sitko prelejeme do dzbanu a zvysok byliny v nom este vyzmykame. Rovnako postupujeme s trnkovymi kvetmi. Pomixovane ich precedime ku zihlavovej vode a zmiesame. Dolejeme este pol litra vody, vyzmykame polovicu citrona a osladime podla chuti medom, cukrom alebo bylinkovym sirupom, ja som pouzila zihlavovy sirup. Nalejeme do poharov, ozdobime cerstvymi bylinami a v priebehu hodiny limonadu vypijeme. LIMONADA Z PUPAVOVYCH LISTOV A KVETOV CERESNE Vsetko jedle, co na jar rastie a kvitne sluzi na ocistu tela a povzbudenie pri jarnej unave. Mlade listy pupavy maju prijemnu chut, vobec nie su horke, pridavaju sa aj do jarnych salatov a kvety ceresne chutia ako mandle. Spolu v limonade nam doplnia vitamin C, vlakninu a chlorofyl, vdaka ktoremu budeme vitalni. Limonada chuti sviezo, zeleno, citit v nej mandlovu chut kostky. Na 1,5l limonady potrebujeme: 1 hrst mladych pupavovych listov 1 hrst kvetov ceresne Polovicu citrona Bylinkovy sirup/med/cukor na osladenie Odmernu nadobu na mixovanie Ponorny mixer Sitko a dzban Priprava: Pupavove listy najskor dokladne umyjeme. Vlozime ich do odmernej nadoby, zalejeme priblizne pol litrom vody a mixujeme ponornym mixerom nadrobno tak, aby voda mala sytozelenu farbu. Cez sitko prelejeme do dzbanu a zvysok byliny v nom este vyzmykame. Rovnako postupujeme s ceresnovymi kvetmi. Pomixovane ich precedime ku pupavovej vode a zmiesame. Dolejeme este pol litra vody, vyzmykame polovicu citrona a osladime podla chuti medom, cukrom alebo bylinkovym sirupom, ja som pouzila pupavovy sirup. Nalejeme do poharov, ozdobime cerstvymi bylinami a v priebehu hodiny limonadu vypijeme. MEDOVKOVA LIMONADA S DATELINKOU Medovka je znama a oblubena liecivka na stisenie a upokojenie. Pestuje sa hojne v zahradach ale aj v crepnikoch na balkonoch bytoviek. Datelina cervena je neprehliadnutelna. Od detstva sme ju jedavali sediac v trave. Lieci crevne tazkosti a zenam pomaha udrziavat ich organy zdrave. Na 1,5l limonady potrebujeme: 1 hrst listov medovky bez hrubsich stoniek 1 hrst kvetov dateliny Polovicu citrona Bylinkovy sirup/med/cukor na osladenie Odmernu nadobu na mixovanie Ponorny mixer Sitko a dzban Priprava: Medovkove listy umyjeme, vlozime do odmernej nadoby, zalejeme pol litrom studenej vody, pomixujeme ponornym mixerom, precedime do dzbanu. Rovnako postupujeme s datelinovymi kvetmi. Oba maceraty v dzbane zmiesame, dolejeme este pol litra vody a ochutime bazovym sirupom. Limonadu nalejeme do poharov a ozdobime vnatou medovky, ktoru zaroven pouzijeme na premiesanie napoja. Datelinu mozete ku limonade pochrumkat. RIBEZLOVA LIMONADA S BAZOU Listy Ribezle ciernej patria medzi liecivky. Obsahuju rutin, ktory posilnuje cievne steny a zastavuje krvacanie z drobnych tepniciek. Tiez zlepsuju latkovu premenu. Plody su plne vitaminu B, ktory je dolezity pre imunitu. Baza posobi mocopudne. Na 1,5l limonady potrebujeme: 1 hrst listov ribezle ciernej 3 sukvetia bazy ciernej Polovicu citrona Bylinkovy sirup/med/cukor na osladenie Odmernu nadobu na mixovanie Ponorny mixer Sitko a dzban Priprava: Ribezlove listy umyjeme, vlozime do odmernej nadoby, zalejeme pol litrom studenej vody, pomixujeme ponornym mixerom, precedime do dzbanu. Rovnako postupujeme s bazovymi kvetmi. Oba maceraty v dzbane zmiesame, dolejeme este pol litra vody a ochutime bazovym sirupom. Limonadu nalejeme do poharov a ozdobime zvysnymi bylinami, ktore zaroven pouzijeme na premiesanie napoja. SKOROCELOVA LIMONADA SO ZELENYM JABLKOM Zelene jablko a skorocel kopijovity maju podobnu vonu..taku ..ton v tone, tak som ich spojila pre sladke osviezenie. Skorocel kopijovity je stara znama liecivka proti kaslu. Ma silne antibakterialne a stahujuce ucinky. Do limonady je zaujimava vlakninou, chlorofylom, krasnou chutou a vonou. Na 1,5l limonady potrebujeme: 1 hrst skorocelovych listov 1 zelene jablko Polovicu citrona Bylinkovy sirup/med/cukor na osladenie Odmernu nadobu na mixovanie Ponorny mixer Sitko, sterilnu gazu a dzban Priprava: Skorocelove listy umyjeme, nastrihame do odmernej nadoby a zalejeme pol litrom studenej vody, pomixujeme a precedime do dzbanu. Zelene jablko umyjeme, nakrajame na male kusky, zalejeme pol litrom studenej vody a mixujeme na jemno. Vlejeme ho do skorocelovej vody, zmiesame, dolejeme este pol litra vody, ochutime citronom, alebo bazovym sirupom ci medom, nalejeme do poharov, ozdobime zvysnymi bylinkami, ktore mozeme pouzit aj na premiesanie limonady a podavame LEVANDULOVA LIMONADA S NATRZNIKOM HUSIM Tato limonada je pre chvile, ked je na nas vyvijany zvyseny tlak zvonku. Natrznik husi je uzasna bylina. Pomaha zbavit sa zaludocnej neurozy, ktoru ziskame, ked sme do niecoho nuteni. A sam pritom nema takmer ziadnu chut ani vonu, cize akoby sa vzdava akehokolvek posobenia a svojou nenasilnostou cloveku poskytne priestor, aby mohol byt sam sebou. Levandula uzkolista tak ako vie odpudit hmyz, odhana otravne myslienky a pomaha upokojit napatu mysel. Na 1,5l limonady potrebujeme: 1 hrst natrznika husieho 1 hrst kvetov a listov levandule uzkolistej Polovicu citrona Bylinkovy sirup/med/cukor na osladenie Odmernu nadobu na mixovanie Ponorny mixer Sitko a dzban Priprava: Listy natrznika umyjeme, vlozime do odmernej nadoby, zalejeme pol litrom studenej vody a mixujeme ponornym mixerom. Precedime ho do dzbanu. Rovnako postupujeme s levandulou. Oba maceraty v dzbane zmiesame, dolejeme este pol litra vody, ochutime citronom, bazovym sirupom, medom alebo cukrom. Nalejeme do poharov, ozdobime zvysnymi bylinami, ktore mozeme pouzit na premiesanie napoja. LIMONADA Z CHRENOVYCH LISTOV S KURKUMOU Tak toto je naozajstna pecka, dnes mozno viac pre panov, lebo chuti jemne ostro a tak inak, ale mnam. Listy chrenu su jedle a velmi liecive. Obsahuju - velke mnozstvo bielkovin a len malicko kalorii - vitaminy B, C, E a kyselinu nikotinovu - horcik, vapnik, draslik - polynenasytene mastne kyseliny Ucinky - prirodne antibiotikum, vysoko antibakterialne - detox - posilnuju muzsky pohlavny system, klby a svalove tkanivo Na 1,5l limonady potrebujeme: 2-3 vacsie chrenove listy 1cl kurkumy Polovicu citrona Bylinkovy sirup/med/cukor na osladenie Odmernu nadobu na mixovanie Ponorny mixer Sitko a dzban Priprava: Listy chrenu umyjeme, pomixujeme v pol litri studenej vody, precedime do dzbanu, dolejeme este liter vody, ochutime bylinkovym sirupom ci medom, citronom a kurkumou. Je to zazitok trochu ostrej, palivej a nevsednej chuti. LIMONADA ZO ZIHLAVY A REBARBORY SO SEDMOKRASKAMI Zihlava a rebarbora obsahuju siroku paletu vitaminov, hlavne vitaminu C,  mineralnych latok, vlakninu a chlorofyl. Spolu tvoria osviezujucu vitaminovu bombu. Na konzumaciu vacsieho mnozstvo rebarbory, sa neodporuca surova. No jednu alebo dve stonky do napoja ak ho nebudeme pit denne, pouzit mozeme. Je to zaujimava nahrada za citron. Na 1,5l limonady potrebujeme: 6 vrcholkov zihlavy 2 asi 30cm stonky rebarbory Sedmokrasky na ozdobenie a jedenie Bylinkovy sirup/med/cukor na osladenie Odmernu nadobu na mixovanie Ponorny mixer Sitko a dzban Priprava: Zihlavu umyjeme, vlozime do odmernej nadoby, zalejeme pol litrom studenej vody, pomixujeme ponornym mixerom, precedime do dzbanu. Stonky rebarbory olupeme, nakrajame na male kusky, zalejeme pol litrom studenej vody, pomixujeme, precedime do dzbanu k zihlavovej vode, oba maceraty zmiesame, dolejeme este pol litra vody a ochutime bazovym sirupom. Limonadu nalejeme do poharov a ozdobime sedmokraskami, ktore mozeme aj jest. LIMONADA Z JAHODOVYCH LISTOV A KYSLICKY Na tuto limonadu si natrhajte bylinky pocas prechadzky v lese. Jahodove listy sa kedysi zbierali na bezny ranajkovy caj. Obsahuju draslik, pomahaju k obnove pecene, podporuju tvorbu zlce, spevnuju maternicu... Kyslicka sa uziva iba v cerstvom stave, obsahuje vela vitaminu C a zeleza. Preto je do limonady z cerstvych bylin velmi vhodna. Vdaka nej netreba pridavat citron. Na 1,5l limonady potrebujeme: 1 hrst jahodovych listov, mozu byt aj plody 1 hrst listov kyslicky Bylinkovy sirup/med/cukor na osladenie Odmernu nadobu na mixovanie Ponorny mixer Sitko a dzban Priprava: Jahodove listy umyjeme, vlozime do odmernej nadoby, zalejeme pol litrom studenej vody, pomixujeme ponornym mixerom, precedime do dzbanu. Rovnako postupujeme s kyslickou. Oba maceraty v dzbane zmiesame, dolejeme este pol litra vody a ochutime bazovym sirupom. Limonadu nalejeme do poharov a ozdobime zvysnymi bylinami a lesnymi alebo zahradnymi jahodami. RUZOVA LIMONADA S MELONOM Puciky a lupene Ruze vraskavej spolu s melonom tvoria jemny sulad chuti tak ako maloco. Nepotrebuju uz nic navyse. Precistia a poliecia oblicky a mocove cesty a ruza svojou vysokou vibraciou vynasa do vysin nevidanych… No jednoducho Ruzovy vesmir. Na 1,5l limonady potrebujeme: 10 pucikov ruze vraskavej alebo hrst lupenov 1/8 melona Odmernu nadobu na mixovanie Ponorny mixer Sitko, dzban Priprava: Puciky a lupene z 10 ruzi pomixujeme v litri studenej vody, precedime do dzbanu. Jednu osminu melonu bez kostok pomixujeme a zmiesame s ruzovou vodou. Nalejeme do poharov, ozdobime a mozeme ocarit celu rodinu. SIPKOVA LIMONADA S CERVENYM JABLKOM Tato limonada je hotova vitaminova bomba. Sipky ruze vraskavej obsahuju vela vitaminu C. Jablko samozrejme tiez. Ak pestujete na zahrade tento uzitocny a krasny ker, mozete si dopriat napoj plny zdravia a sviezosti. Na 1,5l limonady potrebujeme: 15 sipok 1 cervene jablko Polovicu citrona Bylinkovy sirup/med/cukor na osladenie Odmernu nadobu na mixovanie Ponorny mixer Sitko, sterilnu gazu a dzban Priprava: Sipky dokladne umyjeme. Vlozime ich do odmernej nadoby, zalejeme priblizne pol litrom vody a mixujeme ponornym mixerom nadrobno az vznikne hustejsia kasa z duziny a kostok. Plody sipky v duzine obsahuju jemne chlpky, preto ich do dzbanu prefiltrujeme cez gazu. Jablko umyjeme, nakrajame na mensie kusky bez jadrovnika a zalejeme pol litrom studenej vody. Mixujeme ho ponornym mixerom na jemno, vlejeme do dzbanu a zmiesame so sipkovou vodou, pridame este pol litra vody, ochutime citronom ak je to potrebne, osladime bazovym sirupom alebo medom a na zdravie. RUZOVA LIMONADA Ruza vraskava je krasny, vonavy a velmi uzitocny krik. Oplati sa pestovat ho v zahrade. Od jari do jesene ma co ponuknut. V maji nadherne a vonavo kvitne a jej lupene liecia zenske organy a mocove cesty. V auguste ma velke sipky plne vitaminu C a cele leto mi dava kvety aj plody zaroven. Mozeme si teda urobit limonadu z jej lupenov aj plodov. Na 1,5l limonady potrebujeme: 15 sipok 1 hrst ruzovych pukov a lupenov Polovicu citrona Bylinkovy sirup/med/cukor na osladenie Odmernu nadobu na mixovanie Ponorny mixer Sitko, sterilnu gazu a dzban Priprava: Sipky dokladne umyjeme. Vlozime ich do odmernej nadoby, zalejeme priblizne pol litrom vody a mixujeme ponornym mixerom nadrobno az vznikne hustejsia kasa z duziny a kostok. Plody sipky v duzine obsahuju jemne chlpky, preto ich do dzbanu prefiltrujeme cez gazu. Ruzove lupene umyjeme, zalejeme pol litrom vody a pomixujeme. Precedime cez sitko do dzbanu ku sipkovej vode a zmiesame. Dolejeme este pol litra vody, vyzmykame polovicu citrona a osladime podla chuti medom, cukrom alebo bylinkovym sirupom, ja som pouzila bazovy sirup. Nalejeme do poharov, ozdobime cerstvymi bylinami a v priebehu hodiny limonadu vypijeme. PRASLICKOVA LIMONADA Praslicka obsahuje kyselinu kremicitu, ktora pomaha telu tvorit kolagen. Potrebujeme ho v nasom tkanive napriklad aj v nasej pokozke, lebo chceme byt pekne a pruzne. Tiez obsahuje vlakninu a chlorofyl. Jej chut je velmi prijemna a osviezujuca. Na 1,5l limonady potrebujeme: 1 hrst praslicky Polovicu citrona Bylinkovy sirup/med/cukor na osladenie Odmernu nadobu na mixovanie Ponorny mixer Sitko a dzban Priprava: Praslicku nastrihame na male kusky, vlozime do odmernej nadoby, umyjeme a zalejeme pol litrom studenej vody. Pomixujeme ju na jemno, aby mala voda peknu zelenu farbu, precedime do dzbanu, prilejeme liter studenej vody, ochutim citronom a bazovym sirupom alebo cukrom, ci medom. Zvysne praslicky mozeme vlozit do poharov na ozdobu a pouzit ich aj na premiesanie napoja. LIMONADA Z CHMELU A ARONIE CIERNEJ Chmel otacavy a plody aronie dozrievaju naraz. Preto som ich spojila do tejto zaujimavej kombinacie, ktora pripomina radler. Sisky chmelu maju upokojujuci ucinok a tiez pomahaju traveniu. Aronia ciernoploda je antioxidant, obsahuje jod a teda pomaha pri znizenej cinnosti stitnej zlazy. Na 1,5l limonady potrebujeme: 1 hrst chmelovych sisiek 1 hrst plodov aronie ciernej Polovicu citrona Bylinkovy sirup/med/cukor na osladenie Odmernu nadobu na mixovanie Ponorny mixer Sitko a dzban Priprava: Chmelove sisky umyjeme, vlozime do odmernej nadoby, zalejeme pol litrom studenej vody, pomixujeme ponornym mixerom, precedime do dzbanu. Rovnako postupujeme s plodmi aronie. Oba maceraty v dzbane zmiesame, dolejeme este pol litra vody, ochutime ribezlovym sirupom, limonadu nalejeme do poharov a na zdravie.